Stana(MMAP):Pactul Ecologic European şi Legea europeană a climei vor face parte din agenda de lucru a României

0

Pactul Ecologic European şi Legea europeană a climei vor face parte din agenda de lucru a României pentru anii ce vor urma, iar îndeplinirea noilor ţinte ale Uniunii Europene, stabilite prin acest pachet de măsuri, implică schimbări majore pentru ţara noastră, ce vizează mediul, schimbările climatice, energia, industria, transportul, agricultura, digitalizarea şi sectorul financiar, a declarat, marţi, la Bruxelles, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor Iulian Octavian Stana.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, secretarul de stat, împreună cu o delegaţie din partea României, a participat marţi, la Bruxelles, la Conferinţa publică la nivel înalt privind implementarea Pactului Ecologic European şi a Legii privind clima la nivel european. Discuţiile s-au axat pe felul în care Uniunea Europeană va implementa Pactul Ecologic European – Green Deal.

Oameni politici, reprezentanţi ai ONG-urilor, ai companiilor şi societăţii civile au discutat aspecte legate de beneficiile tranziţiei către o economie verde şi emisii nete zero în 2050, precum şi modalitatea de a atinge acest obiectiv ambiţios.

Pentru România, Pachetul va constitui o posibilitate de investiţii şi de creştere economică care să conducă la integrarea cu economiile celorlalte state membre. Instrumentul pus la dispoziţie, pe care statul membru îl va utiliza pentru a se situa pe traiectoria potrivită pentru atingerea obiectivelor este Fondul de Tranziţie Justă, se menţionează în comunicatul MMAP.

Politicile implementate în toate domeniile vor contribui la neutralitatea climatică printr-o tranziţie justă din punct de vedere social. Modalitatea de atragere a investiţiilor pentru finanţarea tranziţiei şi câştigarea încrederii cetăţenilor pentru participarea lor activă în acest proces, care a demarat, sunt esenţiale.

„Pactul Ecologic European şi Legea europeană a climei vor face parte din agenda de lucru a României pentru anii ce vor urma. Pentru România, îndeplinirea noilor ţinte ale Uniunii Europene, stabilite prin Pactul Ecologic European, implică schimbări majore ce vizează următoarele domenii: mediu, schimbări climatice, energie, industrie, transport, agricultură, digitalizare şi sectorul financiar. România susţine obiectivul UE de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic până în 2050, dar, în acelaşi timp, trebuie să acordăm atenţie deosebită costurilor sociale şi economice asociate acestei tranziţii”, a declarat Iulian Octavian Stana.

La nivel naţional, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a iniţiat şi va continua discuţiile cu celelalte entităţi publice, operatori economici şi societatea civilă, pentru abordarea cea mai potrivită a implementării Pactului Ecologic European în România.

Comisia Europeană a prezentat, în decembrie 2019, Pactul Ecologic European, cel mai ambiţios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetăţenilor şi întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziţia către o economie verde şi durabilă. Măsurile sunt însoţite de o foaie de parcurs iniţială a principalelor politici şi variază de la reducerea ambiţioasă a emisiilor şi investiţiile în cercetarea şi inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.

Pactul Ecologic European acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor şi produselor chimice.

Conform propunerii de document, se estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima şi energia va necesita investiţii anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,5% din PIB-ul din 2018. Investiţiile vor necesita mobilizarea sectorului public şi a celui privat.

Sursa foto: ghidularadean.ro

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și