Sir Simon Rattle va părăsi LSO spre München

0

Sir Simon Rattle, unul dintre cei mai renumiți dirijori din lume, părăsește Orchestra Simfonică din Londra pentru a ocupa un nou post în Germania.

Sir Simon, care împlinește 66 de ani săptămâna viitoare, va deveni dirijor șef al Orchestrei Simfonice Radio Bavareze, la München, în 2023.

El va veni în urma lui Mariss Jansons, care a murit în decembrie 2019. Sir Simon era așteptat să rămână la London Symphony, iar plecarea sa este considerată o lovitură.

Cu toate acestea, el a fost de acord să-și prelungească contractul cu orchestra pentru un an suplimentar și va prelua un rol pe viață ca dirijor emerit începând cu 2023, prima astfel de numire în acest rol de la André Previn.

Sir Simon are legături puternice cu Germania; și a fost anterior dirijor șef al Filarmonicii din Berlin timp de 16 ani.

Locuiește la Berlin alături de a treia soție, cântăreața Magdalena Kozena, născută în Cehia, și de cei trei copii ai acestora și este, de asemenea, dirijorul invitat permanent al Filarmonicii din Viena, în Austria vecină.

Într-o declarație, muzicianul a spus:

„Sunt încântat că voi continua în rolul meu de director muzical al Orchestrei pentru încă trei ani, prelungindu-mi contractul până în 2023 și că voi putea rămâne strâns asociat cu orchestra în viitor.”

„Motivele mele pentru acceptarea rolului de dirijor șef la München sunt cu totul personale, permițându-mi să gestionez mai bine echilibrul muncii mele și să fiu suficient de aproape de casă pentru a fi prezent pentru copiii mei într-un mod semnificativ. Îmi place Orchestra Simfonică din Londra. Rămân angajat pentru LSO și avem planuri pentru proiecte majore în următorii ani. Sunt încântat că vom face muzică împreună mult în viitor.”

Dirijorul este deja programat să cânte trei concerte cu BRSO în martie 2021. Se crede că el a fost prima lor alegere pentru a-l succeda pe Jansons, care a condus orchestra timp de 16 ani înainte de moartea sa, în decembrie 2019, din cauza unei afecțiuni cardiace de lungă durată.

Știrile despre numirea lui Sir Simon au apărut pentru prima dată în presa germană și austriacă în weekend, înainte de a fi confirmate de London Symphony Orchestra luni dimineață.

BRSO a adăugat că muzicianul a semnat un contract inițial de cinci ani, postând fotografii ale momentului pe Twitter.

Directorul orchestrei, Ulrich Wilhelm, a declarat că, compania a fost „încântată” să-l întâmpine pe Sir Simon la bord, lăudându-i „pasiunea, versatilitatea artistică și carisma câștigătoare”.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și